Moshe Feldenkrais

“Genius, of the magnitude possessed by Moshe Feldenkrais, defies categorization…
He could function at the highest level in nuclear physics,
as a martial artist, as an inventor, as a developer of top-secret counterespionage projects, and as one of the most prescient observers of neuroscience.”

Norman Doidge, MD, author of The Brain That Changes Itself
and The Brain’s Way of Healing.

Her finner du en kort oversikt over Moshe Feldenkrais biografi. Det er skrevet en bok om hans liv, utgitt i 2015. Du kan lese mer om denne boken her, https://feldenkraisbiography.com/.

© International Feldenkrais

 • 1904: Moshe Pinhas Feldenkrais ble født 6. mai 1904 i Slavuta, i dagens Ukraina. Dette var da i en del av det Russiske imperiet. Familien flyttet videre til byen Korets.
 • 1912: Familen flyttet til byen Baranowich, som i dag er i Hvite-Russland. Mens det i området foregikk flere slag i 1. verdenskrig gjennomførte Moshe 2 år med ungdomsskole og lærte Hebraisk.
 • 1918. Han legger ut på en 6 måneders reise fra Hvite-Russland til Palestina, tidligere en del av det Ottomanske imperiet og etter første verdenskrig styrt av Storbritania.
 • 1919: Moshe Feldenkrais kom til Palestina. Han var jøde og Zionist, en bevegelse som ønsket å skape et trygt land for jøder og andre innbyggere i området jødene har sin opprinnelse i og 3500 års tilstedeværelse og historie. Disse ble utsatt for en rekke angrep og Moshe Feldenkrais var involvert i jødiske selvforsvarsgrupper. Etter at han hadde lært Jujitsu utviklet han sin egen selvforsvars-teknikk.
 • 1929: Han skader venstre kne i en fotballkamp, noe som senere blir en motivasjon for utviklingen av hans metode. I rekonvalesensperioden oversetter han boken «Autosuggestion» av Charles Brook om Émile Coué’s metode med samme navn.
 • © International Feldenkrais

  1930: M. Feldenkrais reiste til Paris og startet ingeniørstudier. Han avsluttet disse i 1933 som mekanikk- og elektro-ingeniør. Samme år begynte han å arbeide som forskningsassistent under Frederic Joliot-Curie mens han tok sin doktorgrad som ingeniør ved Sorbonne.

 • 1936: Han oppnådde svart belte i Judo og en høyere grad i 1938. Samme år publiserte han «ABC du Judo». Fra 1939 – 1940 arbeidet han under Paul Langevin og forsket på magnetisme og ultralyd.
 • 1940: Moshe Feldenkrais flyktet til England da tyskerne ankom Paris. Som en vitenskapelig offiser i det britiske militæret forsket han i Skottland fra 1940 – 1945. Samtidig underviste han i judo og selvforsvar.
 • Kneet hans blir i denne perioden forverret, i fobindelse med flukten fra Paris og fra å gå på ubåtdekk.
 • M. Feldenkrais startet nå å arbeide med seg selv for å forbedre knefunksjon og startet med dette utviklingen av sin metode. Han underviste andre med sine nye idéer og startet å arbeide privat med kolleger.
 • © International Feldenkrais

  Han så på mennesket som unikt og fritt til å utvikle sine potensialer, ideelt sett i et samfunn med tilstrekkelig frihet og muligheter. Feldenkrais hevdet at kroppen er det opprinnelige utgangspunktet for læring og at man via kroppen og bevegelse kan finne tilbake til glemte bevegelsesmønstre, bli i stand til å utvide bevegelsesrepertoaret, øke kroppskontakten og bedre funksjon. Gjennom senso-motorisk og kognitiv utvikling fra livets start dannes selvbildet, en indre oppfatning av selvet og hvordan hele personen vender seg mot og møter omverdenen. Han vektla selvbildets funksjon og mente at vi alltid handler i tråd med det.

 • 1946: Feldenkrais forlot militæret og flyttet til London. Her arbeidet han som oppfinner og konsulent i privat industri ved siden av at han analyserte judoprinsipper vitenskapelig. Samtidig satt han i det internasjonale judoforbundet.
 • 1949: Feldenkrais publiserte sin første bok om Feldenkraismetoden , «Body and Mature Behavior» og sin siste bok om judo «Higher Judo» i 1952. I London-perioden studerte han dessuten arbeidene til George Gurdjieff, F.M. Alexander og William Bates.
 • © International Feldenkrais

  1951 – 1953: Feldenkrais returnerte til Israel som leder av Israels militære elektronikkdepartement. Rundt 1954 flyttet han permanent til Tel Aviv og for første gang arbeidet han bare med å undervise sin egen metode.

 • 1955: Hans Awareness through Movement grupper ble lokalisert til ett studio i Alexander Yanai gaten. Tidlig i 1957 startet han å gi private timer i Functional Integration til Israels statsminister, David ben Gurion.
 • På slutten av 1950-tallet: Feldenkrais reiste rundt i Europa og USA for å presentere metoden sin. Han publiserte flere bøker i de neste årene. I midten av 1960-årene kom «Mind and Body» and «Bodily Expression». I 1967 kom «Improving the Ability to Perform» (som i 1972 ble kalt Awareness Through Movement i den engelske utgaven).
 • 1968: Feldenkrais etablerte et permanent studio i Nachmani gaten der han utførte Functional Integration. Hans første utdanning for Feldenkrais lærere ble gitt her. De var 12 studenter og utdannelsen varte fra 1969 til 1971.
Moshe Feldenkrais

© International Feldenkrais ® Federation Archive, Robert Golden.

 • 1975 – 1978: Han utdannet 65 studenter som lærere i metoden i San Francisco. Han publiserte «The case of Nora» i 1977 og «The Elusive Obvious» i 1981.
 • 1980: Feldenkrais startet utdannelse for 235 studenter i Amherst, men grunnet helseproblemer kunne han bare undervise de to første somrene av det fireårige programmet.
 • 1984: Moshe Feldenkrais døde 1. juli 1984.
Moshe Feldenkrais

© International Feldenkrais ® Federation Archive, Robert Golden.

“He, in his struggle to overcome his own major injury, pioneered a unique way of
teaching people to learn how to learn,
and to change their brains, by increasing awareness of whatever they did, providing the foundation for a gentle
but powerful approach to alleviating human suffering.”

Norman Doidge, MD, author of The Brain That Changes Itself
and The Brain’s Way of Healing.